Wat is hypercholesterolemie?

Ongeveer 65% van alle 30-plussers in Nederland heeft te maken met verhoogde cholesterolwaarden; het is dus niet gek dat hier meerdere oorzaken voor aan te wijzen zijn. Veel van de oorzaken van een verhoogd cholesterol (zoals dieet en leefstijl) zijn beïnvloedbaar, maar er zijn er ook een aantal die erfelijk bepaald zijn, zoals hypercholesterolemie.

Wat is familiaire hypercholesterolemie?

Hypercholesterolemie is een aandoening waarbij iemand wordt geboren met verhoogde cholesterolwaarden. ‘Hyper’ is de medische term voor hoog en ‘cholesterolemie’ duidt op de gemeten cholesterolwaarden in het bloed. Cholesterol is een vettige substantie die zowel via bepaalde voeding het lichaam binnenkomt als door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Wanneer er sprake is van familiare hypercholesterolemie, maakt het lichaam constant te veel cholesterol aan.

Waar wordt hypercholesterolemie door veroorzaakt?

Het ligt dus niet aan de consumptie van te veel verzadigde vetten, maar hoe wordt hypercholesterolemie dan wel veroorzaakt? Het komt eigenlijk gewoon neer op DNA. Als je een ouder, broer of zus hebt met familiaire hypercholesterolemie, is er 50% kans dat je dit zelf ook hebt. Heeft een familielid onlangs te horen gekregen dat hij of zij hypercholesterolemie heeft? Dan is het dus raadzaam om een afspraak bij je huisarts te maken om je hier zelf ook op te laten testen.  

Hoe vaak komt hypercholesterolemie voor?

Hypercholesterolemie komt bij ongeveer 1 op de 500 Nederlandse volwassenen voor, dus in totaal zijn er naar schatting zo’n 40.000 Nederlanders met deze aandoening. Opvallend is dat deze erfelijke eigenschap bij sommige bevolkingsgroepen meer voor komt dan bij anderen: Afrikanen in Zuid-Afrika, Frans-Canadezen, Libanezen en Finnen hebben allemaal een verhoogd risico. 


Stichting LEEFH adviseert dat iedereen waarvan meerdere cholesteroltesten hebben aangegeven dat ze te maken hebben met een verhoogd cholesterol, en waarbij hart- en vaatziekten in de familie voorkomen, zich laat testen op hypercholesterolemie. Het is belangrijk om de diagnose op een zo jong mogelijke leeftijd vast te stellen, zodat jij en je huisarts al vroeg kunnen beginnen met het behandelen van hypercholesterolemie. Hierbij wordt vooral gekeken naar manieren om het LDL-cholesterol te verlagen, aangezien een verhoogd cholesterolgehalte een van de risicofactoren is voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten*.  

Hypercholesterolemie: symptomen en gevolgen

Wanneer je met deze aandoening wordt gediagnosticeerd, zal je huisarts je inlichten over wat dit precies inhoudt voor jou, je leefstijl en je voedingspatroon. Als je nog geen diagnose hebt gehad, maar je wel zorgen maakt over de eventuele gevolgen, kan je natuurlijk ook altijd contact met je huisarts opnemen om er alvast over te praten.

* Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.


TOP