Home > Cholesterol verlagen > Verantwoord eten > Eieren en cholesterol
Eieren en cholesterol

Eieren en cholesterol

In het verleden dacht men dat producten die cholesterol bevatten – zoals eieren – bijdroegen aan hoge cholesterolwaarden in het bloed en daarom vermeden dienden te worden. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet het geval is. Het is tijd om de waarheid over eieren en cholesterol te onthullen, want door ze te vermijden lopen we aardig wat voordelen mis! Dus, is het waar dat eieren cholesterol verhogen?

Zijn eieren cholesterol verhogend?

Eieren bevatten cholesterol, maar voeding waar (veel) cholesterol in zit, hoeft niet per se tot verhoogde cholesterolwaarden in het bloed te leiden. Er is zeker een verband tussen cholesterol in voedingsmiddelen als eieren en cholesterolwaarden, maar het heeft een stuk minder invloed dan verzadigde vetten.

Dus, zijn eieren slecht voor cholesterolwaarden?

Gelukkig niet, want eieren zijn een relatief goedkope proteïne-bron.

Haal het beste uit eieren

Eieren kunnen deel uitmaken van verantwoorde, gebalanceerde voeding, maar als je moet letten op je cholesterolwaarden is het belangrijk dat je ze op een verantwoorde manier klaarmaakt. Roerei of gebakken ei kan bijvoorbeeld, afhankelijk van waar je het in bakt, veel verzadigde vetten bevatten. Om je op weg te helpen volgen hieronder vijf top tips voor het bereiden van een gezonder eitje:

  • De beste manieren om eieren te bereiden zijn door ze te koken of te pocheren. Het geheime recept voor een perfect gepocheerd ei: laat het ei koken in een klein laagje water (hierdoor blijft het ei bij elkaar) en voeg er vervolgens een druppeltje azijn aan toe.
  • Je kan eieren ook pocheren in dikke soepen of stoofpotjes. Roer paprika, courgette en rode ui door een blik gezeefde tomaten, voeg een beetje paprikapoeder toe en voeg er vervolgens wat eieren aan toe. Laat de eieren koken totdat ze zacht gaar zijn.
  • Eieren op toast zijn heerlijk als ontbijt en ook prima als avondeten. Maak het wat verantwoorder door volkorenbrood te gebruiken voor extra vezel, en besmeer je brood met Becel ProActiv voor op brood dat plantensterolen bevat die actief het cholesterol verlagen*.
  • Je kan de verzadigde vetten in roerei verminderen door het roerei te bakken in vloeibare margarine in plaats van roomboter of kokosolie die beide veel verzadigd vet bevatten. Je kan er ook voor kiezen om de melk weg te laten of Becel ProActiv magere melkdrank* te gebruiken.
  • Quiche is een heerlijke snack voor een picknick, maar bladerdeeg bevat veel roomboter. Gelukkig kan je quiches ook goed maken zonder deeg. Vet een muffinblik in met vloeibare margarine of plantaardige olie en schenk er vervolgens geklopt ei met groentes en kruiden naar keuze in.

Eieren zijn voedzaam, goedkoop en ontzettend lekker, dus trek je niets aan van ouderwetse ideeën over cholesterol en eieren en geniet er gewoon lekker van. Als je ze op verantwoorde wijze klaar maakt, kunnen ze een belangrijk onderdeel zijn van een gebalanceerde en gevarieerde voeding.

*Becel ProActiv bevat plantensterolen. De inname van 1,5 - 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.  
**Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Alles over verantwoord eten >Ook interessant voor jou

Alles over verantwoord eten >

Wil je nog meer cholesterolverlagende recepten?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis starterskit en de hulp van onze voedingscoach verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere, voedzame recepten en een coupon voor 1 gratis Becel ProActiv product. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Vraag je gratis starterskit aan En verlaag het cholesterol met heerlijke recepten.