Home > Cholesterol verlagen > Verantwoord eten > Tips voor verantwoord eten
Tips voor verantwoord eten

Tips voor verantwoord eten

 1. Eet vers fruit en groenten 
  Eet genoeg fruit en groenten. In het ideale geval eet je dagelijks 2 stuks fruit en 2 ons groenten. Vervang blikfruit op siroop met vers fruit en groenten. 
  Fruit kun je op elk moment van de dag eten. Probeer het toe te voegen aan de hoofdmaaltijden, kies bijvoorbeeld voor een heerlijke banaan met magere yoghurt als toetje. Of varieer door bloemkool of snijbieten lichtjes te stomen. En omdat één portie slechts een kommetje met een frisse salade of een handjevol druiven en aardbeien kan zijn, moet dit gemakkelijk te halen zijn! 
  Snelle tip: beleg je volkoren beschuit of boterham met verse aardbeien.
 2. Zet vis op het menu 
  Makreel, sardientjes, haring, zalm en forel zijn rijk aan Omega 3 vis vetten (EPA & DHA). Geniet daarom van (verse) vis. Probeer twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. 
  Snelle tip: pocheer of stoom vis voor een heerlijke maaltijd.
 3. Ga voor noten en zaden 
  Je hoeft niet veel noten en zaden te eten, klein handje per dag is precies genoeg voor een lekker snackmoment! Amandelen, walnoten, lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten zitten boordevol goede onverzadigde vetten. 
  Snelle tip: Eet een klein handje tijdens de lunch of voeg ze toe aan een salade.
 4. Kies voor de variatie eens voor bonen en peulvruchten 
  Bonen en peulvruchten bieden je vele opties voor een gevarieerd menu.
 5. Verkies mager boven vet vlees 
  Kies voor kip of kalkoen of ander mager vlees. Klik hier om ons voedingsoverzicht te downloaden zodat je meteen ziet welke keuzes je moet maken om je cholesterol op peil te houden. 
  Snelle tip: grill de kip in plaats van te bakken, klik hier voor een lekker gegrild kip recept.
 6. Kies magere of halfvolle zuivelproducten in plaats van volle producten. 
  Kies voor magere- of halfvolle melk in plaats van volle melk. Kies ook voor magere yoghurt en 30+ kaas of hüttenkäse. Gebruik light room of magere kwark voor het bereiden van gerechten of toetjes. 
 7. Eet volkoren! 
  Vervang gebakjes en witbrood voor volkoren brood en kies volkoren varianten van pasta en rijst.
  Snelle tip: smeer Becel ProActiv op je volkoren boterham wanneer het cholesterol verhoogd is*.
 8. Smeer je boterham 
  Vervang roomboter door smeerbare margarineproducten op basis van plantaardige oliën zoals Becel of Becel ProActiv met toegevoegde plantensterolen wanneer het cholesterol verhoogd is**.

*Becel ProActiv is niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden.
** Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.

Alles over verantwoord eten >Ook interessant voor jou

Alles over verantwoord eten >

Wil je nog meer cholesterolverlagende recepten?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis starterskit en de hulp van onze voedingscoach verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere, voedzame recepten en een coupon voor 1 gratis Becel ProActiv product. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Vraag je gratis starterskit aan En verlaag het cholesterol met heerlijke recepten.