Home > Cholesterol verlagen > Verantwoord eten > Verantwoorde tussendoortjes
Verantwoorde tussendoortjes

Verantwoorde tussendoortjes

Iedereen heeft goede bedoelingen met zijn of haar voedingspatroon - niemand probeert tenslotte met opzet onverantwoord te eten. Toch heeft iedereen zo zijn zwakke plekken, en voor veel mensen ligt de verleiding vooral in de namiddag op de loer. Iets lekkers uit de snoepautomaat lijkt het ideale middel tegen een afternoon dip, maar is dat niet zonde van al die moeite die je hebt gedaan voor een verantwoorde lunch? Om je te helpen bij het weerstaan van deze verleiding, hebben we een lijst met verantwoorde tussendoortjes voor je samengesteld: voor voldoende energie tot aan het avondeten.

5 x lekkere en verantwoorde tussendoortjes 

1.     Italiaanse Volkoren bruschetta

Volkorenbrood is een goede optie als je wat meer vezels aan je voedingspatroon wilt toevoegen. Snijd een volkoren stokbrood in dunne sneetjes, en leg ze onder de gril totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Wrijf met een teentje knoflook over de sneetjes brood en sprenkel er wat olijfolie overheen voor extra onverzadigde vetten**. Ben je bezig met het verlagen van je cholesterolwaarden? Besmeer de sneetjes dan met ProActiv romig - 2 porties van 10g per persoon bevat 1,5g plantensterolen* en kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Maak het af met basilicum en fijngesneden stukjes tomaat. Breng op smaak met zout en peper.

2.     Honing-mosterd groente

Veel mensen zien groente als iets dat je alleen tijdens het avondeten eet, maar ze vormen ook een uitstekend tussendoortje! Leg pastinaak, wortel, ui, zoete aardappel en flespompoen (wat je maar wilt) in de oven en rooster het met een paar teentjes knoflook, olijfolie en kruiden. 
Wanneer de groente zacht genoeg is om er met een vork in te prikken, haal je ze uit de oven en sprenkel je er een dressing van mosterd, honing en een druppel witte wijnazijn overheen. Als je op je cholesterolwaarden moet letten, roer je er ook nog 20g ProActiv Romig doorheen. Maak het af met stukjes peterselie. Met dit recept kun je eindeloos variëren: alle combinaties van groente, dressing en kruiden zijn mogelijk! Bovendien kan het zowel koud als warm gegeten worden.

3.     Potje hummus

Deze magische dip is nog zo’n klassieker waarmee je eindeloos kan experimenteren. Hummus vormt de perfecte basis voor verantwoorde tussendoortjes; een goed recept is dus onmisbaar. Laat een blik kikkererwten uitlekken, spoel ze goed af en blend ze vervolgens met een el tahini, een teentje geperste knoflook en een el citroensap. Ook dit recept kan je cholesterolvriendelijk maken door er 2 theelepels (20g) Becel ProActiv doorheen te roeren* - totdat het een romig geheel wordt. Voeg peper, kruiden en paprikapoeder toe naar smaak.

Wil je verantwoorde tussendoortjes maken om mee te nemen? Dan kan je jampotjes hergebruiken. Vul de pot met hummus en steek er stukjes wortel en bleekselderij in. Draai de deksel erop en pak het potje erbij wanneer je later op de dag zin hebt in een snack.

4.     Havermout & bessen smoothie

Als je een goede blender hebt, kan je eindeloos experimenteren met verschillende soorten smoothies. Combineer magere melk - of 500 ml Becel ProActiv magere melkdrank* als je op je cholesterolgehalte moet letten - met bevroren rode vruchten en havermoutvlokken voor een heerlijk verfrissende, vullende drank.

5.     Geroosterd broodje met gerookte zalm en komkommer

Wil je jezelf verwennen? Besmeer een geroosterde volkoren boterham met een halvarine - of Becel ProActiv halvarineproduct om bij te dragen aan het verlagen van je cholesterolwaarden* - en beleg het broodje met plakjes gerookte zalm, wat een uitstekende bron van omega-3 is***. Maak af met schijfjes komkommer voor een frisse bite. 

*Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet te worden geconsumeerd.
**Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.
***Een dagelijkse inname van 250g EPA en DHA omega-3 dragen bij aan het behouden van een normale hartfunctie.

Alles over verantwoord eten >Ook interessant voor jou

Alles over verantwoord eten >

Wil je nog meer cholesterolverlagende recepten?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis starterskit en de hulp van onze voedingscoach verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere, voedzame recepten en een coupon voor 1 gratis Becel ProActiv product. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Vraag je gratis starterskit aan En verlaag het cholesterol met heerlijke recepten.