Home > Cholesterol verlagen > Verantwoord eten > Cholesterol, dieet & recepten: Alles wat je moet weten
Cholesterol, dieet & recepten: Alles wat je moet weten

Cholesterol, dieet & recepten: Alles wat je moet weten

Volgens de Hartstichting heeft ongeveer 65% van de Nederlandse 30-plussers te maken met verhoogde cholesterolwaarden, maar daar kan verandering in komen. Een van de veroorzakers van verhoogde cholesterolwaarden is voeding; verhoogd cholesterol en dieet zijn dan ook in veel gevallen met elkaar verbonden. Een verantwoord, gebalanceerd voedingspatroon dat rekening houdt met de oorzaken van hoge cholesterolwaarden, kan daarom veel veranderen.

En dan hebben we het niet over een speciaal cholesteroldieet, maar over het aanbrengen van een aantal, kleine veranderingen in je normale voedingspatroon. Door stapje voor stapje meer cholesterolverantwoorde gewoontes aan je leefstijl toe te voegen, wordt het verlagen van je cholesterolwaarden een stuk overzichtelijker en gemakkelijker. 

Voordat je ergens aan begint is het verstandig om je persoonlijke situatie met je huisarts te bespreken. Die zal je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. Om je daarna op weg te helpen, hebben wij hier een handig stappenplan in elkaar gezet. 

Stap 1: Stel vast wat je met het “cholesteroldieet” wilt bereiken

Ergens mee beginnen is een stuk eenvoudiger wanneer je een duidelijk doel voor ogen hebt. Ben je niet op de hoogte van je cholesterolwaarden? Doe dan eerst een test, en ga hier na in hoeverre jouw cholesterol afwijkt van de normaalwaarden.  

Wanneer je cholesterol verhoogd is, gaat dat niet zomaar weer omlaag. Vraag daarom je huisarts om cholesterol- & dieetadviezen, om te bepalen wat er mogelijk is binnen een bepaalde tijd. Wees niet te ambitieus - het is belangrijk dat de doelen die je voor jezelf opstelt haalbaar zijn. 

Stap 2: Doe onderzoek

Dit klinkt misschien wat overdreven, maar hier bedoelen we vooral mee te zeggen dat je, voordat je aan een verhoogd cholesterol dieet begint, moet weten wat nou precies de oorzaken, gevolgen en eventuele oplossingen zijn. Je huisarts kan je hiermee helpen, en op onze website kan je ook heel wat specifieke informatie vinden:

  • Ontdek de oorzaken van verhoogde cholesterol hier
  • Leer meer over cholesterol verlagen
  • Ontdek het belang van verzadigde en onverzadigde vetten**
  • Leer hoe plantensterolen helpen bij het verlagen van cholesterol*

Stap 3: Wat moet er veranderen?

Er zijn dus een aantal manieren waarop je je cholesterolwaarden kunt verlagen. Om je streefwaarden te behalen, moet je eerst uitzoeken wat je momenteel tegenhoudt bij het maken van de nodige veranderingen. Misschien heb je moeite met het weerstaan van ongezonde tussendoortjes, of ken je niet genoeg recepten die bij een verantwoord voedingspatroon passen – hoe dan ook, het erkennen van deze drempels is een essentiële stap.

Stap 4: Verhoogd cholesterol cholesterol: dieet, of voedingspatroon, samenstellen

Nu je weet wat er in de weg staat, kan je bepalen wat er moet veranderen. Wat je hier precies voor moet doen hangt natuurlijk af van je huidige voedingspatroon en leefstijl, maar deze bronnen kunnen je in ieder geval helpen bij het opstellen van een persoonlijk verhoogd cholesteroldieet:

  • Bestel onze gratis Cholesterol Starterskit hier voor advies en informatie.
  • Lees hier onze gids over het samenstellen van een cholesterolbewust voedingspatroon.
  • Neem een kijkje op onze verantwoorde receptenpagina.
  • Schrijf je hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief, en ontvang nuttige tips over cholesterol, een gezond hart en een verantwoorde leefstijl in je mailbox.
  • Stap 5: Beoordeel je vooruitgang

Nadat je vier weken aan de veranderingen hebt gewerkt, wordt het tijd om een stapje terug te nemen en te kijken hoe het gaat. Denk na over wat je al bereikt hebt en schrijf het op – voel je je bijvoorbeeld al fitter door je aangepaste voedingspatroon? Dit soort activiteiten kunnen helpen bij het herkennen van de vooruitgang die je al hebt gemaakt, en dienen bovendien als positief geheugensteuntje wanneer je het even niet meer ziet zitten. Vervolgens ga je nadenken over de uitdagingen die je tegen bent gekomen. Hoe kan je deze in de toekomst aangaan? Zijn er dingen die je hebt geleerd en de volgende keer weer kunt toepassen?

Door je persoonlijke plan om cholesterol te verlagen in kleine stapjes met haalbare doelen te verdelen, kan je stap voor stap naar je doel toe werken. En onthoud ook: je hoeft het niet alleen te doen – betrek je vrienden en familie erbij, zodat ze je voldoende steun kunnen bieden. Succes! 

*Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen waardoor ze goed passen in een dieet voor te hoog cholesterol. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. De inname van 2,5-3g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 10 tot 12.5% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet te worden geconsumeerd.
**Bij een hoge cholesterol dieet draait het vooral om het vervangen van verzadigde vetten met onverzadigde vetten. Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten de cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Alles over verantwoord eten >Ook interessant voor jou

Alles over verantwoord eten >

Wil je nog meer cholesterolverlagende recepten?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis starterskit en de hulp van onze voedingscoach verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere, voedzame recepten en een coupon voor 1 gratis Becel ProActiv product. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Vraag je gratis starterskit aan En verlaag het cholesterol met heerlijke recepten.