Home > Cholesterol verlagen > Verantwoord eten > Zo maak je duurzame voedingskeuzes
Zo maak je duurzame voedingskeuzes

Zo maak je duurzame voedingskeuzes

Als je bewuster wil omgaan met je voeding, is gezonder eten de eerste stap. Maar wil je ook het milieu een handje helpen, dan loont het om uit te zoeken welke ingrediënten duurzaam zijn en welke niet. Win-win: duurzame voeding is vaak ook een stuk  gezonder[1] en dus een slimme zet als je aan het cholesterol wil werken.

Wat is duurzame voeding?

"Duurzame voeding" is een heel breed begrip. Volgens de overheid[2] gaat het om voeding die geproduceerd en geconsumeerd wordt met respect voor mens, dier en milieu.

Maar wat betekent dat dan?

  • De productie en het transport van voedsel veroorzaken broeikasgassen die de aarde opwarmen. Bij sommige voeding komen er meer broeikasgassen vrij dan bij andere, doordat de productie of het transport meer energie vraagt.[3]
  • Duurzame voeding is ook voeding die eerlijk geproduceerd wordt, met respect voor het werk van de arbeiders. Kinderarbeid, slavernij en te lage lonen zijn een no-go.2
  • Tot slot is ook dierenwelzijn een belangrijke factor. Dieren moeten correct behandeld worden tijdens het volledige productieproces, met zo min mogelijk pijn en leed.2

Duurzaam eten: zo begin je eraan

Hoe minder energie er nodig is om voeding te produceren, hoe minder belastend voor het milieu. Vooral de productie van dierlijke producten, zoals vlees en kaas, is milieubelastend.1 Door wat vaker plantaardig te eten, maak je dus al meteen een duurzamere keuze. Ook lokale producten en seizoensgroenten zijn aan te raden.2

Daarnaast zijn er ook tal van keurmerken waarop je je voedingskeuzes kan baseren. Deze duiden aan dat een product duurzaam is. ASC, Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ en EKO zijn daar een paar voorbeelden van.1

Kunnen vlees en vis ook duurzaam zijn?

Wil je duurzamer eten, maar ook blijven genieten van vlees of vis? Dat is helemaal oké: alle beetjes helpen! Vis bevat omega 3, wat bijdraagt aan een normale werking van je hart.

Toch zijn sommige soorten vlees en vis duurzamer dan andere[4]:

  • Over het algemeen is rood vlees het meest belastend voor het milieu. Heb je geen voorkeur, kies dan liever voor een (biologisch) stukje kip.
  • Hoe duurzaam een bepaalde vis is, hangt onder meer af van de hoeveelheid energie die nodig is bij de vangst. Kabeljauw vraagt bijvoorbeeld bijna net zoveel energie als varkensvlees: je kunt beter kiezen voor makreel, haring, ansjovis of sardientjes.
  • Bij sommige soorten vis, zoals tonijn, is er sprake van overbevissing. Het wordt aanbevolen om deze vissen zo min mogelijk te eten, zodat ze niet uitsterven.

 

[1] https://www.gezondleven.be/nieuws/gezonde-en-duurzame-voeding-uitdaging-voor-landbouw-én-consument

[2] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/duurzamereten.aspx  

[3] https://www.consumentenbond.nl/gezond-eten/duurzaam-eten 

[4] https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/eten-kopen-en-keurmerken/is-het-duurzamer-om-vlees-te-vervangen-voor-vis-.aspx