Home > Cholesterol > Cholesterolwaarden > Wat is een normale LDL-cholesterol waarde?
Wat is een normale LDL-cholesterol waarde?

Wat is een normale LDL-cholesterol waarde?

Hoewel cholesterol ons lichaam helpt bij het aanmaken van celwanden, hormonen en andere benodigdheden, wordt een teveel aan slechte cholesterol – we hebben het dan over LDL-cholesterol – gezien als een risicofactor voor hart- en vaatziekten*. Maar hoe ziet LDL-cholesterol er eigenlijk uit? En wat zijn normale LDL-waarden?

Wat is LDL-cholesterol?

Cholesterol wordt in pakketjes, zogenaamde lipoproteïnen, door het bloed vervoerd. Er bestaat zoiets als goede en slechte cholesterol. Daarbij maken we een onderscheid tussen LDL (Low Density Lipoprotein) en HDL (High Density Lipoprotein).

LDL-cholesterol wordt gezien als “slechte” cholesterol. Daarom is het belangrijk een overschot van dit type cholesterol te verlagen. HDL-cholesterol is dan weer het “goede” cholesterol, omdat het het teveel aan cholesterol afvoert naar de lever, waar het vervolgens wordt afgebroken.

Wat zou je LDL-cholesterolwaarde moeten zijn?

Voor de meeste gezonde volwassenen is onderstaande tabel een goede richtlijn voor de aanbevolen waarden van de verschillende types cholesterol en triglyceriden.

Wat zijn optimale cholesterol- en triglyceridewaarden?

  • Totale cholesterol: minder dan 5 mmol/L
  • LDL-cholesterol: minder dan 3 mmol/L
  • HDL-cholesterol: meer dan 1 mmol/L
  • Triglyceriden (na het vasten): minder dan 2 mmol/L
  • Triglyceriden (zonder te vasten): minder dan 1,7 mmol/L

Het is belangrijk dat je je huisarts altijd om advies vraagt over jouw individuele cholesterolwaarden. De richtlijnen voor normale LDL-waarden kunnen op basis van (beïnvloedbare of niet beïnvloedbare) risicofactoren verschillen per persoon.

Om erachter te komen wat je cholesterolwaarden zijn, kan je huisarts een klein bloedmonster bij je afnemen. De resultaten van deze test kunnen ook andere metingen, zoals je HDL-cholesterolwaarden, laten zien. Op deze manier kan ook het totale cholesterol worden berekend.

Hoe kan je LDL-cholesterol verlagen?

Je huisarts zal advies geven over de vervolgstappen, nadat je je testresultaten terugkrijgt. Als je test laat zien dat je LDL-cholesterolwaarde is verhoogd, zijn er namelijk een aantal manieren waarop je het cholesterol kan verlagen. Deze veranderingen werken het beste wanneer je voedingspatroon gebalanceerd is – met voldoende fruit en groente – en je een actieve leefstijl hebt met voldoende beweging. We raden daarom aan om je eerst daarop te richten, en vervolgens onderstaande tips op te volgen:

  • Vervang verzadigde vetten door onverzadigde vetten**
  • Voeg plantensterolen toe aan je voeding***
  • Eet havermout met betaglucanen****

Wil je meer nuttige informatie over het verlagen van cholesterol en het behouden van een evenwichtige leefstijl? Bestel je gratis ProActiv Cholesterol Starterskit voor een snelle start.

 *Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

**Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

***Becel ProActiv bevat plantensterolen. Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet te worden geconsumeerd.

****Het is aangetoond dat betaglucanen cholesterol kunnen verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. 

Alles over cholesterolwaarden >Ook interessant voor jou

Alles over cholesterolwaarden >

Verlaag in slechts 3 weken het cholesterol!

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis starterskit en de hulp van onze coaches verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere recepten, tips om meer te bewegen en een coupon voor 1 gratis Becel ProActiv product. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Start nu En ontvang je gratis starterskit.