use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

1. Zorg voor beweging

Bewegen is erg belangrijk voor het hart: het helpt namelijk het hart gezond te houden. Door regelmatig te bewegen blijft het gewicht op peil en kan de bloeddruk verbeteren. Ook verbetert de verhouding tussen het goede en slechte cholesterol. Vooral het goede cholesterol (HDL) gaat omhoog, waardoor het lichaam meer cholesterol kan afvoeren.

Wanneer een cliënt/patiënt zittend werk doet, regelmatig met de auto gaat of het moeilijk vindt om naar een sportschool te gaan, is het vaak lastig om voldoende beweging op te nemen in de dagelijkse routine. Ook zijn er cliënten/patiënten die niet in staat zijn om intensief te sporten, bijvoorbeeld wegens fysieke beperkingen. Gelukkig hoeven dagelijkse bewegingsmomenten niet lang te duren of alleen maar in de sportschool plaats te vinden, om een positief effect te kunnen hebben. Ook bewegen tijdens de dagelijkse bezigheden kunnen helpen om de aanbevolen hoeveelheid beweging per dag te krijgen. Zelfs kortstondig actief zijn kan de polsslag doen stijgen en daarmee het hart sneller doen pompen. Het wordt aangeraden om dagelijks ten minste 30 minuten te bewegen: wandelen, fietsen, in de tuin werken, het telt allemaal.

Meer info over beweging vindt u hier.

2. Eet bewust en gevarieerd

Een verantwoorde voeding is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Het is belangrijk overwegend plantaardig te eten, met voldoende groente en fruit, volkorenproducten, noten, en plantaardige olie. Ook is er, welliswaar, in beperkte mate ruimte voor dierlijke producten zoals vette vis, (magere) zuivel, eieren en beperkt vlees (liefst niet rood/bewerkt). Onafhankelijke voedingsinstanties raden aan om de consumptie van voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet, transvet, suiker, zout en alcohol te beperken. Met name voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet (vet vlees, boter, kokosvet, reuzel, gebak en vette snacks) geven aanleiding tot het verhogen van het LDL-cholesterol. Deze producten kunnen beter worden vermeden en vervangen met voeding dat juist/rijk aan onverzadigd vet bevat, zoals noten, zaden, avocado, plantaardige olie, zachte of vloeibare margarine en vette vis.

Meer info over voeding vindt u hier.

3. Vermijd stress

Er is groeiende bezorgdheid over dagelijkse stress en in het bijzonder werk-gerelateerde stress. Stress is het gevolg van de respons op fysische, chemische, emotionele en omgevingsfactoren. Stress wordt ook vaak geassocieerd met onevenwichtig gedrag zoals roken, overmatig alcoholgebruik, ongezonde voeding of gebrek aan lichaamsbeweging. Een langdurige stresvolle periode kan een persoon gevoeliger maken op emotioneel vlak, rusteloos, angstig, prikkelbaar en gefrustreerd. Stress is niet direct gelinkt aan een verhoogd cholesterol, maar is wel een algemene risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.

Beter omgaan met stress betekent het vermogen om af te koelen, te relaxen en stress op een verstandige manier aan te gaan, in plaats van ervan te vluchten door middel van contra-productieve gewoontes zoals roken of overmatig eten. Stress verminderen en onder controle houden is belangrijk voor het in stand houden van een goede (hart)gezondheid.

Meer info over ontspanning vindt uhier.

4. Stop met roken

Rookte in 2016 nog 24,1 procent van de nederlanders waarvan 18,6 dagelijks, in 2017 is dat gedaald naar 23,1 en respectievelijk 17,2 procent. Toch is dat nog altijd ongeveer een kwart van de Nederlanders.

Roken is een van de belangrijkste vermijdbare risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Niet alleen nicotine, maar ook andere stoffen, zoals koolmonoxide in sigarettenrook, veroorzaken schade aan het lichaam. Nicotine in sigarettenrook verhoogt de aanmaak van adrenaline wat leidt tot een verhoogde hartslag en tevens bloeddruk. Ook kunnen diverse tabaksdeeltjes de vaatwanden beschadigen waardoor cholesterol makkelijker aan de vaatwand hecht. Tabaksrook bevat bovendien koolmonoxide, dat de zuurstof in het bloed verdringt.

Na het stoppen met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten gelukkig snel af. Na 1 jaar is het risico op een hartinfarct al met de helft gereduceerd. Na 15 jaar is het risico even groot als iemand die nooit heeft gerookt. Het loont dus echt om te stoppen met roken. Stoppen met roken is vaak niet eenvoudig. Voor adviezen en tips om te stoppen met roken kun je bijvoorbeeld terecht op www.stivoro.nl.

X